Zeer veel Nederlanders zijn wel eens op de eilanden geweest, zoals Ameland of Texel. Hartstikke leuk om daar op het strand te genieten. En wat dacht je van de leuke huisjes die je kunt huren? De dorpjes hebben een leuke kern waar je kunt genieten van alles wat het nachtleven te bieden heeft, ook voor jongeren zijn de eilanden een leuke plek. Of wat dacht je van de campings, die zijn misschien nog wel het meest populair. In deze blog gaan we je iets vertellen over een eiland dat niet meer bestaat, het lag niet in de Noordzee, maar in de Zuiderzee, die er ook niet meer is. Lees snel verder om te ontdekken hoe het zit.

Het verhaal van Schokland 

We nemen je voor dit verhaal mee terug naar de 19e eeuw, om precies te zijn 1859. Dit is het jaar waarin schokland ontruimd werd en de bewoners moesten verhuizen naar nabijgelegen dorpen en steden als Kampen en Urk. De reden hiervoor was dat het eiland onveilig was door toedoen van de Zuiderzee. De Schokkers hebben altijd een strijd gevoerd met deze zee. Door de jaren heen nam de zee steeds meer eiland terug het water in, daardoor ontstond een gevaarlijke situatie. Daarbij was er grote armoede op het eiland en heerste er van tijd tot tijd ziekten. Verder was het een dure aangelegenheid dit eiland min of meer meer bewoonbaar te houden, ook dit laatste was een aanleiding voor de regering in Den Haag om het eiland te ontruimen, aangezien de staat de plicht heeft zorg te dragen voor de veiligheid van de bevolking.

Het verhaal is nog niet klaar 

In 1942 viel de zee rond Schokland droog. Vanaf dat moment was het een eiland zonder zee. Er bestaan foto’s waarop te zien is dat het land rond Schokland net droogvallen is. Dit was een zeer interessante tijd voor archeologen, omdat men toen veel zaken kon vinden op de voormalige zeebodem. Denk bijvoorbeeld aan scheepswrakken. Ook veel resten van dieren uit oude vervlogen tijden zijn gevonden, bijvoorbeeld botten van mammoeten, deze zaken krijgen de nodige aandacht in het museum van Schokland, waar je nog steeds naar hartelust kunt genieten van haar geschiedenis. Ook is er een kerkje te bezichtigen met een interieur dat volledig intact is. Al met al een ideale plek om naartoe te gaan met familie en vrienden.