De afgelopen jaren heeft padel een grote opkomst gemaakt in Nederland. Over de hele wereld spelen inmiddels ruim 20 miljoen mensen deze sport. Velen vinden de sport leuk, omdat het veelzijdig is en makkelijk om te leren. Maar wat houdt de sport padel precies in? En waar moet je rekening mee houden bij het aanleggen van een padelbaan? 

Wat is padel?

Ben je een fan van tennis, beachball of squash? Dan is padel echt iets voor jou. Het is namelijk een combinatie van die drie sporten. Padel wordt gebruikelijk 2 tegen 2 gespeeld, maar leent zich ook goed voor een enkelspel. Bij padel speel je in een kooi, wat een extra dimensie geeft aan jouw speelveld. Het is namelijk de bedoeling om de kooi ook te gebruiken voor jouw spel. Verras jouw tegenstander met een bal met een onverwachte wending. 

Verschil met tennis en squash

Het grootste verschil tussen tennis en padel is dat het bij padel de bedoeling is dat je de wanden ook gebruikt. Hierdoor is er een extra dimensie en kan de bal uit onverwachte hoeken komen. Ook is een padelbaan kleiner dan een tennisbaan. Bovendien hoef je minder kracht te gebruiken, doordat je met een andere bal speelt. Bij squash is het wel de bedoeling dat de wanden gebruikt worden. Het grootste verschil tussen squash en padel is echter dat de tegenstander niet naast, maar tegenover je staat. Hierdoor moet je een andere inschatting van het kaatsen maken en sta je zelf iets veiliger na jouw slag. 

De padelbaan

Zoals hierboven al is omschreven, wordt padel in een kooi gespeeld. Hiermee wijkt het veld dus af van een tennisveld. Ook wijkt het af van een squashbaan, omdat je geen muur recht voor je hebt waar je tegenaan speelt. Een padelbaan is 10 meter breed en 20 meter lang. Voor een enkelspel wordt een veld van 6 bij 20 meter gebruikt. De wanden zijn vaak gemaakt van een combinatie van glas en hekwerk. Hierdoor kan er veilig gespeeld worden en kan de bal goed kaatsen, maar kunnen toeschouwers ook meegenieten van de wedstrijd en krijg je geen opgesloten gevoel. In Nederland is de ondergrond van een padelbaan over het algemeen kunstgras, maar het kan ook op beton of gravel gespeeld worden. 

Padelbaan aanleggen

Wijnbergen sportbouw is specialist in een padelbaan aanleggen. Het bedrijf is begonnen met de aanleg van tennisbanen en door 35 jaar ervaring op dit gebied weten ze hoe ze ook padelbanen goed aanleggen. Bij de aanleg van de baan wordt natuurlijk ook de kooi geplaatst. Bij het aanleggen van een padelbaan houdt wijnbergen-sportbouw.nl ook rekening met de overige inrichting van de baan. Denk hierbij aan waar de spelersbankjes en scoreborden het beste geplaatst kunnen worden of welke onderhoudsmaterialen nodig zijn.